در هیچ شرایطی ظلم نکنید
یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا کُونُوا قَوَّامِینَ لِلَّهِ شُهَدَاءَ بِالْقِسْطِ وَلَا یَجْرِمَنَّکُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَىٰ أَلَّا تَعْدِلُوا اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَىٰ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِیرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ (8- مائده)
این آیه میگوید: اى اهل ایمان! براى خدا قیام کنید و شهادت عادلانه دهید. دشمنى گروهى نباید سبب شود که عدالت را رعایت ننمایید. عدالت ورزید که آن به تقوا نزدیکتر است و از خدا پروا داشته باشید زیرا که خداوند به آنچه انجام مىدهید، آگاه است.
? “شنئان” به معنای بغض و کینهای هست که همراه فاصله گرفتن باشد.(1) آیه مورد بحث در مورد #شهادت_دادن_به_ناحق علیه کسى است که در آن، شاهد به دلیل بغضى که نسبت به مشهود علیه دارد سعی می کند تا با ضایع کردن حق او، انتقام خود را از او بگیرد.
? آیه در صدد آن است که مومنین را از چنین ظلمی در شهادت باز دارد ظلمی که ممکن است در اثر وجود #سابقه_دشمنی بین آنها در شهادت صورت پذیرد.
? از این رو شهادت را مقید به #قسط کرد و فرمود: باید که شهادت شما به قسط و به حق باشد و در شهادت دادن کینهها و غرضهاى شخصى را دخالت ندهید.(2)
? سپس به دلیل اهمیت موضوع بار دیگر روى مساله #عدالت تکیه کرده و مىفرماید: عدالت بورزید که به پرهیزگارى نزدیکتر است و از آنجا که عدالت مهمترین #رکن تقوا و پرهیزگارى است به عنوان تاکید اضافه مىکند: از خدا پروا داشته باشد؛ زیرا خداوند از تمام اعمال شما آگاه است.(3)
1. هو البغض مع الکراهة و التجنّب. التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، ج6، ص125
2. ر.ک: المیزان، ج5، ص237
3. تفسیر نمونه، ج4، ص300